Oamenii au tendinta de a eticheta totul. Clasificarea lucrurilor si a oamenilor in grupuri sau tendinte este modul nostru de a ne simti in siguranta si de a apartine unui grup sau altul. Si ca marcile stiu foarte bine. Desfasuram inconstient aceasta manie de etichetare in viata si, bineinteles, si in decoratiuni. Dar etichetele si clasificarile nu corespund uneori cu realitatea si nici nu ne simtim confortabil cu ele. De ce trebuie sa-ti placa doar un stil decorativ? Nu poti amesteca stiluri la fel de opuse stilului modern, minimalist si rustic? Desigur! Se numeste: decor eclectic (desi in cele din urma, este o alta eticheta).
In ce consta stilul eclectic?
Decorul eclectic este totul despre amestec si potrivire in diferite stiluri fara ca rezultatul final sa fie ridicol, deconcertant sau potpourri de lucruri fara sens la care doare sa te uiti. Putem combina o poza clasica in spatele unei piese de mobilier moderne, pune scaune industriale in jurul unei mese in stil rustic sau fotoliu victorian intr-un living nordic.
Dar atentie, pentru ca faptul ca nu exista reguli presetate, nu inseamna, de asemenea, ca orice lucru amestecat va merge. Trebuie sa ai o anumita gratie in combinatii ca sa nu cazi in capcana. Deci stii, daca treci peste etichete si iti plac anumite idei de stiluri diferite pentru a le amesteca, stii ca esti eclectic.
Pierdeti frica de amestecuri explozive
Premisa principala pentru a incepe decorarea in functie de stil eclectic este: pierde-ti frica. Da, pierde frica de a combina mobilier din stiluri foarte diferite, amesteca culori si texturi si gandeste-te ca casa ta nu va arata ca un circ. Nu exista linii directoare stabilite, asa ca trebuie un mic risc; asezati mobila asa cum credeti ca va arata bine si plecati cateva minute. Apoi te intorci si incerci sa-l vezi cu o vedere obiectiva, facut abstract de tine si evalueaza daca combinatia pe care tocmai ai creat-o este buna sau nu bun. De exemplu, o idee buna poate fi sa amestecati mobilierul rustic din lemn cu alti mobilier din metal in stil industrial. nu crezi?
Dar de unde sa stiu?
Este ca o intuitie, un greier care iti va spune: „da, asta e grozav” sau „mmm… acolo ceva care nu prea se potriveste ”si pe baza asta, continua sa incerci diferite combinatii si vei vedea cum la un moment dat, acea voce interioara iti va sopti: acum da!
Texturi si tesaturi
Aceeasi „intuitie” va fi foarte necesara atunci cand veti amesteca textile colorate si imprimeuri, care aparent nu se potrivesc cu stilul mobilierului. Incercati sa gasiti ca exista contraste cromatice puternice si pentru asta: fie peretii si mobilierul sunt neutri si adaugi culoare prin textile; sau bine, mobilierul este viu colorat iar restul setului mai echilibrat. In definitiv: draperiile, covoarele, tapiteria si alte textile de casa vor fi cei mai mari aliati pentru a realiza un bun decor eclectic.
In plus, din mai multe motive: este mai ieftin sa investesti in textile decat mobilier; daca obosesti le poti schimba usor;
Textilele de casa sunt de sezon, asa ca decorul te va face sa arati mai mult placuta si in cele din urma, este cea mai usoara modalitate de a crea contraste de culoare, in special cu covoare.
O calatorie prin timp si culturi
In fiecare epoca istorica si in fiecare loc a predominat clar un stil decorativ, dar astazi, datorita internetului si industriei, putem avea un decor al epocii pe care o dorim si al tarii pe care o dorim (autentic sau fabricat nou, dar inspirat intr-un stil anume) si chiar imbina-l. Cine stie daca pe viitor vor eticheta decorarea actuala ca epoca eclectica? Ei bine, ar putea fi, cu decor eclectic putem face o calatorie prin timp si culturi doar analizand mobilierul, tablourile, imprimeurile si piesele decorative cu care ne identificam sau alta epoca si tendinta.