Pot plantele de apartament sa ajute la prevenirea bolilor?

plante agatatoare

Pe masura ce coronavirusul continua sa infecteze in intreaga lume, multi apeleaza la masuri creative pentru a evita contractarea virusului uneori mortal. Desi purtarea mastilor chirurgicale neevaluate in timpul calatoriilor se poate dovedi a fi ineficienta, plantele de apartament s-ar putea ajuta la reducerea potentialului de a se infecta prin particulele din aer.

Potrivit CDC, se crede ca noul coronavirus din 2019 – numit COVID-19 – se raspandeste prin picaturi respiratorii atunci cand cineva afectat de boala tuseste sau stranuta.

In prezent, actiunile preventive recomandate includ spalarea mainilor cu apa si sapun sau dezinfectant, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, dezinfectarea obiectelor si suprafetelor si a ramane acasa daca esti bolnav.

planta dormitor

Desi acestia sunt pasi intelepti de luat pentru a preveni raspandirea virusului, persoanele care doresc sa ia masuri suplimentare pentru a evita contractarea bolii ar putea dori sa ia in considerare modul in care plante de interior pot fi folosite pentru a limita raspandirea particulelor contagioase.

Un studiu din 2013 a constatat ca virusul gripal devine rapid ineficient in conditii de umiditate ridicata. Desi ai putea adauga un umidificator cu aspect industrial pentru a creste umiditatea in casa ta, exista plante de apartament cu aspect mai atractiv care au capacitatea de a adauga in mod natural umiditate aerului.

Plantele folosesc un proces numit „transpiratie” pentru a crea umiditate. Aerul uscat incurajeaza apa sa se deplaseze de la radacini pana la tulpini si frunze si sa se evapore prin porii plantei, numiti stomatele. Transpiratia nu numai ca furnizeaza apa plantei si ajuta la mentinerea ei rece, dar creeaza si un efect de umidificare.

Aproape fiecare planta va adauga un pic de umiditate aerului, dar unele plante sunt cu siguranta mai eficiente decat altele. Dr. Bill Wolverton, om de stiinta de la NASA, a efectuat studii asupra modalitatilor in care plantele pot ajuta la imbunatatirea calitatii aerului si a scris o carte in care detaliaza si clasifica ratele generale de transpiratie a 50 de plante.

Luati in considerare primele cinci plante recomandate mentionate in cartea sa, care va pot ajuta in mod natural la umidificarea casei.

Palmier Areca

Una dintre cele mai eficiente plante de umidificare este Palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens). Un palmier Areca transpira aproape un litru de apa in 24 de ore. Dincolo de a fi una dintre cele mai eficiente plante de umidificare, acestea au o intretinere destul de redusa. Cu lumina puternica, indirecta, sol umed si taiere ocazionala, aceste plante pot prospera cu usurinta.

Palmier de Bambus

Palmierul de bambus (Chamaedorea seifrizii) este o planta toleranta. Va creste intr-o varietate de conditii de lumina si, desi prefera solul umed, este de obicei OK sa lasati cei cativa centimetri de sus de sol sa se usuce intre udari. Desi are o crestere lenta, poate atinge inaltimi de pana la cinci picioare inaltime!

Feriga de Boston

O planta clasica de apartament, ferigile Boston (Nephrolepsis exaltata „Bostoniensis”) sunt modeste si necesita intretinere destul de redusa. Ideale pentru agatarea cosurilor, frunzele unei ferigi Boston cresc in jos pe masura ce imbatranesc. Nu au nevoie de lumina puternica si se pare ca elibereaza o cantitate abundenta de umiditate in aer.

Feriga Regina Kimberly

Feriga Regina Kimberly (Nephrolepsis obliterata) iubeste umezeala si lumina slaba. Solul constant umed este cheia pentru a asigura prosperitatea acestei plante. Desi poate rezista cu iluminare indirecta, cu cat primeste mai multa lumina, cu atat va trebui udat mai mult. Cu toate acestea, mentinerea solului umed (dar nu supraudat) este esentiala pentru transpiratie.

Doamna Palm

Umbra partiala sau lumina indirecta este cea mai buna pentru a mentine o Lady Palm (Rhapis excelsa). Frunzele inguste lungi si lucioase, trunchiurile inguste asemanatoare bambusului si florile mici care apar primavara se adauga aspectului sau atractiv. Aceste plante au nevoie de lumina scazuta, de un mediu de ghiveci bine drenat, precum si de umiditate regulata pentru a asigura o transpiratie constanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.