Cum sa utilizati roata de culori pentru decorare

Roata de culori

O roata de culori te ajuta rapid daca alegerea unei scheme de culori poate fi intimidanta. Ce s-ar intampla daca ti-am spune ca exista o modalitate sigura de a crea o paleta de culori care nu este doar usoara pentru ochi, dar si una cu care iti va placea sa traiesti? Secretul consta in roata de culori si in intelegerea modului de utilizare pentru a crea combinatii de culori castigatoare.

Roata de culori primare

Pe baza principiilor stiintifice ale culorii, roata de culori este organizata intr-un mod care arata cum culorile se combina, se amesteca si contrasteaza in mod natural. Este impartit in 12 culori si trei categorii: primar, secundar si tertiar. Culorile primare sunt rosu, galben si albastru. Toate celelalte culori sunt create din aceste trei culori.

Roata de culori secundare

Intre fiecare culoare primara de pe roata se afla culorile secundare, portocaliu, verde si violet, create prin amestecarea a doua primare.

Roata de culori tertiare

Culorile tertiare se formeaza prin amestecarea unei culori primare cu o culoare secundara alaturi. Sunt galben-portocaliu, rosu-portocaliu, rosu-violet, albastru-violet, albastru-verde si galben-verde.

Scheme de culori

Roata de culori este un instrument esential de decorare atata timp cat stii cum sa o folosesti. Mai jos sunt cele mai populare scheme de culori create prin utilizarea rotii de culori. Dar inainte de a incepe, retineti: albastrul, verdele si violetul tind sa fie tonuri mai reci, care sunt mai calmante, iar portocalele, galbenele, maro, rosul si rozul sunt tonuri mai calde si mai incitante. Inainte de a alege o paleta de culori, este important sa stii ce fel de senzatie vrei in camera ta.

Culori monocromatice

Nimic nu spune ca trebuie sa decorezi cu un amestec de culori. De fapt, trecerea monocromatica cu culoarea ton pe ton poate avea ca rezultat un aspect cu adevarat sofisticat, editat.

Cum sa alegi o paleta de culori pentru camera ta cu o roata de culori

Incepeti cu o culoare pe care o iubiti cu adevarat (sa va ganditi la ce culoare porti cel mai mult este un bun punct de plecare), apoi distrati-va amestecand diferite nuante, de la deschis la intunecat, sau pastrati-o clasica, pastrand o singura nuanta. Totul este joc corect, de la pereti la tapiterie si la accesorii.

Cum sa alegi o paleta de culori pentru camera ta cu o roata de culori In general, o camera bine echilibrata are atat tonuri reci, cat si tonuri calde, dar nu neaparat in cantitati egale. Deci, daca aveti o schema de culori monocromatica, cu toate tonurile reci, incalziti-o putin cu un covor din fibre naturale, mobilier din lemn si finisaje din alama, negru sau bronz frecat cu ulei. Dimpotriva, ancorati o paleta calda cu pereti albi si tapiterie neutra.

Culori analoge

Daca va place simplitatea schemei de culori monocromatice, dar doriti mai mult interes, schema de culori analoga este pentru dvs. Este o modalitate fara esec de a crea o combinatie de culori reusita, cu un contrast usor. Este la fel de simplu ca sa asociati doua sau trei culori care sunt una langa alta pe volan.

Cum sa alegi o paleta de culori pentru camera ta cu o roata de culoriCea mai buna modalitate de a crea un aspect coeziv este sa urmezi regula 60-30-10 – 60% culoare dominanta, 30% culoare secundara si 10% culoare accentuata. Pentru a crea o atmosfera mai relaxanta intr-un spatiu, cum ar fi un dormitor, alegeti nuante reduse sau tonuri reci. Pentru o senzatie mai energica, alegeti nuante mai saturate sau tonuri calde.

Cum sa alegi o paleta de culori pentru camera ta cu o roata de culori. O combinatie populara de culori analoga, si una pe care o iubim in mod deosebit, este albastrul si verdele (exemplu de imagine?). Puteti merge in orice directie pe roata pentru a introduce o a treia culoare cu galben sau violet. Chiar si adaugarea unui singur lucru, cum ar fi un tablou sau un scaun tapitat, in a treia culoare adauga emotie.

Culori complementare

Dupa cum se spune, contrariile se atrag. Alegerea a doua culori complementare creeaza o schema de culori energizanta, cu contrast ridicat. Este, de asemenea, un concept destul de simplu: imperecheati doua culori din partile opuse ale rotii de culoare, cum ar fi violet cu galben, albastru cu portocaliu sau rosu cu verde.

Cum sa alegi o paleta de culori pentru camera ta cu o roata de culori

Evident, vei dori sa privesti dincolo de culorile primare pentru a crea acea combinatie castigatoare de nuante potrivite.

De exemplu, revigoreaza o camera cu albastru spa si un strop de coral, mergi global cu vinete si sofran sau improspateaza-te cu zmeura si verde lime. Cand folosim doua culori contrastante, vii, ne place sa preferam o culoare fata de cealalta sau sa le folosim pe ambele pentru accente pe un fundal neutru. O doza sanatoasa de alb si multa lumina naturala nu strica niciodata!

Te simti aventuros? O schema de culori triada este alcatuita din oricare trei culori dispuse uniform pe roata. Aceasta schema de culori creeaza un contrast viu, dar este echilibrata, asa ca se simte putin mai putin intensa decat o schema de culori complementara. Usureaza ochiul si lasa o culoare sa domine si sa accentueze cu celelalte doua. Daca vrei cu adevarat sa devii indraznet, foloseste versiuni saturate ale tuturor celor trei culori sau soft

Leave a Reply

Your email address will not be published.