Cum sa alegi cele mai bune solutii de iluminare

solutii de iluminare

Iluminatul este un concept de baza in decor, asa ca utilizarea corecta a acestuia este foarte importanta. Sunt multe indoieli care apar la iluminat, dar stim mereu ca ne place un spatiu bine luminat. Exista trucuri simple de implementat. Principalul lucru este sa avem diferite puncte de lumina, o lumina generala pe tavan, si mai multe lumini ambientale, precum o lampa de podea, spoturi incastrate cu un intrerupator de intensitate, etc… In acest fel ne putem juca cu luminile si nuante si creeaza un spatiu foarte confortabil. Aici va arat diferite indrumari de urmat.

Tipuri de solutii de iluminare

  • Lumina rece este recomandata pentru crearea unor medii dinamice si aglomerate, cum ar fi bucataria, baia sau camera de studiu.
  • Lumina calda este recomandata pentru a genera medii de calm, odihna si relaxare, precum camera de zi, hol sau dormitoare.

Dupa cum puteti vedea, exista o lumina generala pe tavan si mai multe lumini ambientale, cum ar fi reflectorul si lumanarile. Este important sa tinem cont de culorile peretilor pe care urmeaza sa iluminam, deoarece fiecare se comporta diferit. Peretii intunecati absorb o mare parte a luminii si nu reflecta aproape nimic din ceea ce primesc, in timp ce peretii lumini sunt foarte reflectorizatori si, prin urmare, lumineaza si mai mult mediul. Cu riscul de a nu gresi, un mediu intunecat ar trebui sa fie iluminat cu lumini puternice si intercalate cu lumini calde. In timp ce un mediu clar merita o lumina calda si moale.

Daca peretii livingului sunt in culori deschise, este mai usor sa realizezi o atmosfera calda si vei avea mai multa lumina pentru a desfasura un numar mai mare de activitati. Dimpotriva, daca peretii sunt intunecati, vei favoriza intimitatea dar vei avea nevoie de o iluminare mai intensa si mai bine gandita.

Aceste tipuri de lumini sunt mai industriale, pentru firme, hoteluri, restaurante… de obicei se foloseste pentru acest tip de mediu lumina rece care seamana cu lumina soarelui, nu creeaza umbre si mediul se vede clar.

Aceste tipuri de lumini concentreaza partea inferioara a instantelor. Este foarte important sa creati o iluminare buna la locul de munca, care sa nu creeze umbre pe mese sau la punctele de referinta.

Lumini pe exterior

Pentru iluminatul de gradina si exterior este intotdeauna obligatoriu sa folosesti lumina calda, chiar si chihlimbar, deoarece lumina rece sau neutra poate provoca poluare luminoasa, care este foarte daunatoare mediului, faunei si plantelor.

Lumina, ca element decorativ

Putem vedea lumina rece pe tavan si luminile de perete concentrandu-se in sus. Iluminarea in sus da un efect foarte decorativ care, in general, este folosit ca o completare a unei lumini totalizatoare.Baia are nevoie de o lumina cat mai apropiata de naturala. Instalati spoturi cu halogen incastrate. La fel, este indicat sa avem cate un punct de lumina pe fiecare parte a oglinzii, care sa evite umbrele pe care le putem proiecta.

Pentru a obtine un mediu calm si calm, trebuie sa evitati plasarea unui plafon care va deranja patul. Lampile de pe noptiere, luminile de pe capul patului si lampadarele sunt de mare ajutor.

Luminile calde au o mai mare profunzime si accent pe detalii, in timp ce luminile reci nu diferentiaza reliefurile si aplatizeaza vizualul datorita luminii lor uniforme. In general, primele sunt ideale pentru zone de lectura precum sufragerie, biblioteci sau incaperi cu mult lemn.

Aici se vede lumina rece in spoturile incastrate si lumina calda in lampile suspendate.Nu este recomandat sa amestecati cele doua tipuri de iluminat in aceeasi incapere, dar exista si exceptii in care cele doua tipuri de lumina pot fi interesante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.